неділю, 15 липня 2012 р.

Чумовий відпочинок в Карпатах (відпустка частина І)

Для тих, кому дуже кортить побачити Закарпаття на власні очі, у кого в запасі є 4-7 вільних днів,  ми підготували невеличкий та прекрасний тур по легендарних гірських місцевостях Воловеччини та Міжгірщини. Ми вже писали про те, як і за скільки можна поїхати в Карпати на декілька днів і облазити тамтешні гори (Міні-відпустка в Карпатах на вихідні). Тому, не довго думаючи, ми взяли місце, в якому вже побували, за відправну точку. Всього лише за 5ть днів у Карпатах ми змогли насолодитися перебуванням у таких легендарних місцях як:
  • Озеро Синевир;
  • Водоспад Шепіт;
  • Верецький первал;
  • Покинутий німецький бункер часів 2ої світової війни в горі;
  • Мукачевський замок (Паланок);
  • Ужгородський замок.
Про все це, і звісно ж вартістю, ми Вам і розповімо, прошу під кат...
На початку трішки нагадаю про те, де ми перебували, як туди дістатися та надам головні контакти готелів. А були ми у селі з цікавою назвою "Нижні ворота". Село розташоване неподалік від смт. Воловець, яке є само по собі гірськолижним курортом. До Воловця можна доїхати потягом. Вартість квитка на потяг у один кінець у фірмовому купе становить приблизно 180 грн. Раджу їхати саме фірмовими поїздами та купе, нажаль поїзди в західному напрямку дуже невисокої якості, а також контингент трапляється дуже колоритний та різноманітний, тож не варто ризикувати).

Від Воловця до села можна дістатися автобусом або маршрутками, які тут курсують досить часто, вартість проїзду в автобусі 3 грн, або ж на таксі, які з туристів деруть 50-70 грн.!

Також ще раз коротко нагадаємо контакти готелів у селі:
  • “Верецький перевал”, номери Люкс та Напів-Люкс. З додаткових послуг: кафе-бар, прокат гірського спорядження, сауна, більярд. тел: (03 136) 2 - 20 - 49
  • “Трак сервіс карпати”, номери Люкс та Напів-Люкс. У готелі є стоянка, кафе-бар, рибний ставок, за бажанням готель влаштовує екскурсії по навколишнім місцям. Телефон: (03 136) 2 -27 - 80, 4 - 14 — 83
  • Мотель “Оксана”, в самому центрі села, номери одномісні та двомісні, кафе-бар, баня і хороший настрій. (03136) 41 - 2 - 96
Загалом, як вже і казали, більш детально варто дивитися у минулій статті. Ми ж поговоримо зараз про те, як зробити незабутніми 5ть днів перебування у цьому гірському раю. 

В центрі села розташована місцева автостанція, з якої і розпочинається половина наших пригод.

Мукачівський замок ("Паланок")
Від Нижніх Воріт до Мукачева 62 кілометри - відстань по старій трасі (так відмічено на білеті). Справа в тому, що з села йде дві траси: стара і нова. Стара траса йде селами через перевал, тому має більше поворотів: їхати нею - це ніби екскурсія, бо повільно, селами, коротше кажучи раджу! Саме дякуючи старій трасі, ми дізналися про бункер, в який потім і потрапили. Сама ж дорога займає десь дві з половиною години та коштує десь 18 гривень. Їхати варто ранком - ми їхали о 7ій, оскільки дорога займала майже три години часу, а остання маршрутка назад відправляється десь о 15ій (варто уточняти на автостанції).

Приїхавши у місто, слід сісти знайти маршрутку, яка довезе до замку. Маршруток там багато, тому варто уточнити номер у місцевих (ми їхали в маршрутці під номером 3, яка зупинялася в центрі).











Замок не дуже великий, щоб його обійти знадобиться годинки півтори. На території замку продають звичайні сувеніри та пропонують відчеканити монетку. 





Місцина дуже красива, як і саме місто. Ось лінк на сторінку про замок у вікіпедії. Вартість входу складає 10 грн. Зробити свою монетку на території замку - 10, 20 або 30 гривень, в залежності від металу монетки. Історія замку


















Ужгородський замок

Ужгородський замок розташовано трішки далі ніж Мукачевський. По новій трасі туди їхати також 2 з половиною години ( як до Мукачево по старій трасі). Вартість проїзду від автостанції Нижніх воріт до автовокзалу в Ужгороді - 30 грн. 

Трішки сумно було через те, що в Ужгородському замку на кожному кроці все платно. Він менший і не такий красивий ніж той, що у Мукачеві, але при цьому більш дорогий у питанні відвідування. 

Місто Ужгород достатньо велике і тут легко заблукати, особливо якщо не знати куди йти. Дуже сподобалась річка яка тече прямо в центрі міста, та безумовно неймовірно захопила архітектура міста. Що правда, трішки не сподобалась місцева їжа.




















Водоспад Шипіт та озеро Синевір

Існує неймовірно багато способів влаштувати собі екскурсію на ці два об'єкти. Цей процес є доволі складним, тому варто все ж звернутися по допомогу. Нам у цьому допоміг місцевий житель, який погодився нас повозити по всіх цих місцинах. В результаті ми витратили пального приблизно на 300 гривень (+/- 50). Якщо ж страшно шукати людину на місці або переживаєте, що не зможете знайти, то завжди є вже організовані тури, ось наприклад один з них

Карта маршрута "Синевир и Шипот"


Вартість такої подорожі на сайті, на момент написання статті, цього тура складала 1000 грн, а строк туру - 6 днів. Ми ж відправилися у прогулянку самостійно, точніше під дбайливим керівництвом місцевих. Декілька цікавих нюансів щодо водоспаду та Синевиру:

Синевир:
View Закарпаття in a larger map
Вчені з'ясували, що Синевир утворився в післяльодниковий період, приблизно 10 000 років тому, коли під час потужного зсуву гірські породи піднялися но дорозі швидкого потоку, перегородивши його води непереборною греблею. Під тиском у дві атмосфери вода все ж знайшла вихід з греблі — і озеро стало проточним: в 60 м від його південно-східного берега схил пробиває струмочок озерної води. А живлять Морське Око чотири інших струмка та підводні джерела.Площа поверхні озера – близько 7 га, максимальна глибина – 22 м. Середня глибина Морсокго Ока – 8,2 м. Озеро складається з двох ванн – північної, глибшої, та південної, розділених підводним кряжем заввишки від 1,5 до 11 м. Обсяг води в Синевирі – близько 400 000 куб.м. У озері живуть два види риб – гольяк і форель.Спокійне дзеркало води майже не порушує нечастий в гірській улоговині вітерець. Озерна вода відрізняється незвичним смаком: вона позбавлена хлоридів. Влітку вода прогрівається до 20° С, та через слабке переміщення зі збільшенням глибини знижується до 4-5° С. В тихій воді відбиваються створені в 1984г. скульпторами Іваном Бровди і Михайлом Саничем постаті Сині й Вира.В 1989 р. було засновано Національний природний парк (НПП) «Синевир». В парку охороняється понад 10 000 вищих судинних рослин, 43 види ссавців, 91 вид птахів, 7 — плазунів, 12 — земноводних, 24 види риб, більш як 10 000 безхребетних живих організмів. На території «Синевиру» розташовані олігогрофні болота «Глуханя» і «Замшатка». 













Шипіт:
View Закарпаття in a larger map
Водоспад Шипіт (Шепiт) є одним з найкрасивіших на Закарпатті. Водоспад Шипіт знаходиться на річці Пилипець в 6 км від с. Пилипець Міжгірського р-ну на Закарпатті. Від Міжгір'я їхати 5 км по трасі і потім убік ще 5 км. Біля села, неподалік від водоспаду Шипот, недавно ввели в експлуатацію найдовший в Карпатах швидкісний бугельний підйомник. Довжина гірськолижної канатної дороги - 1500 метрів. Підйомник перебуває в трьохстах метрах від водоспаду Шипіт і служить відмінним орієнтиром. Він піднімається на гору Гимба. До водоспаду можна дістатися з села Подобовець. З Воловця потрібно спочатку вийти на хребет, а потім спуститися до Шипоту. Вода у водоспаді спадає численними мальовничими каскадами. Свій початок струмок бере на високих Боржавських полонинах. Навесні, завдяки талим водам, водоспад особливо гарний. Влітку ж водоспад являє собою невеликий струмок, що збігає каскадом по декількох скельних уступах. Загальна висота 14 м. Ще однією особливістю водоспаду є те, що він збирає у себе раз на рік натовпу народів з різних країн, завдяки фестивалю, що проводиться з 1993 року, коли кілька хіпі зі Львова вирішили відродити традиції Гауї. Фестиваль Шипіт замислювався як хіповський фестиваль. Таким він і залишився. Проте там можна зустріти і багато іншого позитивного народу - растаманів, панків і навіть звичайних туристів. Всі вони мило уживаються один з одним. Тут проводяться й інші громадські заходи, існують - день дітей, конкурс краси "Міс Шипот" і, саме грандіозна подія - Івана Купала. За місцевими традиціями він святкується 7 липня. 



















Бункер часів 2ої світової війни


Нам пощастило з тим, що ми подорожуючи до Мукачево такі вибрали довгий шлях старою трасою, оскільки ми проїжджали старий бункер часів другої світової війни! Розташований він ось тут, в селі "Верхня Грабіниця":

View Закарпаття in a larger map

Доїхати туди можна також з автостанції Нижніх Воріт. Бункер може бути (і скоріш за все буде) закритий. Тому доведеться телефонувати по номеру телефону, який написаний маркером (чи краскою) біля входу і прохати дядьку на тому кінці телефону відкрити бункер. Скоріш за все за це попрохають 50 грн. за людину і воно того варте на всі сто!














В середині чекає справжній німецький бункер. Але саме цікаве те, що він не до кінця розвіданий і є шанс самостійно полазити по повністю нерозвіданих частинах бункеру! 







Повністю завалені проходи, суцільна темрява та цікавий і неймовірний інтерес - а що ж там далі... Все це буде супроводжувати під час цієї пригоди, при цьому добратися до бункеру не є проблемою, оскільки село Верхня Грабівниця недалеко від Нижніх Воріт.




В останній день ми вирішили побувати на одному з самих крутих та небезпечних перевалів у Карпатах. Верецький перевал, який є піком на трасі союзного значення, але був настільки небезпечним, що аварії на ньому були нормальним явищем. Звісно не дивно, що максимально швидко була побудована нова дорога.


View Закарпаття in a larger map

На вершині перевалу розташований пам'ятник, до якого постійно їздять туристи (мадяри).


Фінансовий підсумок

Квитки: 360 грн. - туди і назад (якщо плацкарт то 180 грн.)
Бензин на подорожі: 300 грн.
Квитки на маршрутки: 160 грн.
Проживання: 350 грн.
Харчування: 400 грн. (можна і набагато менше)
Квитки в музеї та інші місця: 200 грн.
Додаткові витрати: 400 грн.

ЗАГАЛОМ: 2170 грн. на 5 днів

Продовження

На цьому наші пригоди і приблизно не закінчилися, оскільки далі на нас чекало Чорне море, Коблево та Одеса, але про це вже у другій частині...

Немає коментарів:

Дописати коментар