неділю, 2 жовтня 2011 р.

Парк Островського у Коростені або міні копія Софіївки


 Далеко не таємниця, що безліч українських міст для заохочення потоку туристів видумують найрізноманітніші, дивні, а інколи навіть пафосно - епотажні заходи, фестивалі, свята. Саме про один такий прояв креативності одного з мерів славного українського міста Коростень і піде мова в сьогоднішній статті. А паралельно ми покажемо вам те, заради чого сюди варто приїздити незалежно від того чи проходить у місті якесь дійство. І навіть навпаки, те, чим краще милуватися, коли навколишнє місто перебуває у спокійному, розміреному, тихому стані. Зустрічайте, гордість місцевих жителів — парк імені Островського. 

Підготовка до виїзду. 
Оскільки велич та краса парку набагато більша за його розмір, поринути в його атмосферу можливо у короткий дводенний період. Тому слід завчасно забезпечити себе номером на ніч. Якщо ви, на відміну від нас, приїдете в Коростень не в святкові дні, то проблем з бронюванням номеру у вас не буде. До ваших послуг центральний готель міста “Коростень”, а для тих, кому його ціни здадуться занадто високими відкриє свої двері готель на базі ресторану- музею “Колиба”. Але менші ціни тягнуть за собою деякі наслідки: по-перше, ресторан не надає обслуговування в номери, а для того, щоб повечеряти безпосередньо в ресторані, слід забронювати столик (іншими словами, може бути ситуація, коли доведеться шукати місце вечері деінде ); по- друге, незважаючи на атмосферність оздоблення ресторану, готельні номери розташовані у недобудованій будівлі неподалік від ресторану. І хоч всередині номери оздоблені по вищому ґатунку, зовні будівля виглядає як стара, у очікуванні зносу.
Вартість номерів та телефони:
  • Коростень - вул. Грушевського 26, тел. (0414) 296-544. Номери від 250 грн.
  • Колиба - 0(4142)5-09-40 Номери від 120 грн загальний, 200 двомісний, 300 двокімнатний люкс
Визначившись з місцем проживання та датою поїздки, та дочекавшись дня виїзду, ми вирушаємо. До міста Коростень з Києва курсує рейсова маршрутка від автостанції “Святошино”, яка розташована впритул до метро “Святошено”. На всяк випадок показуємо місце автостанції на мапі:
Карта

Отмечено на карте:

  • Автостанція Святошино

Вартість проїзду на одну людину в один бік 60 грн. (для тих, хто виріши, що пожив достатньо на цьому світі курсує електричка, вартість якої 20-25 грн.). Вирушати краще якомога раніше, оскільки тривалість поїздки сягає від 2,5 — 3 години, в залежності від виду транспорту.

Приїзд в Коростень (день перший). 
Безпосередньо біля міста варто попрохати водія, щоб він висадив вас в центрі міста, звідки ближче йти, і до центрального готелю “Коростень”, і до готелю “Колиба”. Прохід від центру до готелів наведено на карті нижче.
Карта

Отмечено на карте:

  • Цент міста
  • Готель "Коростень"
  • Готель "Калиба"
  • Прохід до Коростеня
  • Прохід до "Калиби"


Заселившись та поснідавши (або пообідавши) можна перейти безпосередньо до реалізації мети приїзду і відправитися відкривати для себе те, яким прекрасним насправді може бути парк, розмір якого є досить не значним. Для тих хто хоче більш детально дізнатися про кожний пам’ятник в парку та інші видатні споруди Коротсеня можна завітати на вікі сторінку присвячену пам’ятникам цього міста:http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BC'%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%8F. Детальна мапа парку та мапа проходу в парк від готелів наведена нижче.
Карта

Отмечено на карте:

  • Парк :)
  • Шлях від готелю "Коростень" до парку
  • Шлях від "Калиби" до парку

У "Калибі"

   





В парку

  •     

       

      
    
  



Другий день. 
Погулявши та насолодившись місцевими краєвидами та пам'ятниками, не слід забувати, що в Коростені є інші місця, які варті уваги. Зокрема, на території того ж парку Островзького розташований історичний музей “Скеля”. Особливо цікавий цей музей тому, що розташований на території колишнього радянського військового бункеру, який збудовано безпосередньо в скелі. До вашої уваги відтворення внутрішнього оздоблення, способу життя бійців радянської армії часів великої вітчизняної війни. Звісно, як і будь-який музей, сюди варто завітати у супроводі екскурсовода. Але навіть якщо ви позбавлені цієї можливості, завітавши, ви не пожалкуєте, адже коли ще може випасти нагода опинитися всередині скелі, під землею, в справжніх захисних військових спорудах. Вартість входу 10 грн. з людини. Місце розташування зазначено на карті.
Карта

Отмечено на карте:

  • Вхід в музей "Скеля"

В середині скелі



















Також в Коростені існує місцевий краєзнавчий музей. Відверто кажучи, ви навряд побачите там щось, чого ви ще не бачили до цієї пори, якщо ви відвідували національний ботанічний музей у Києві. Та все ж, маючи вільну годинку, завітати можна тут:
Карта

Отмечено на карте:

  • Місцевий музей

Перед від'їздом при бажанні отримати заряд адреналіну, можна завітати у другий парк, який місцеві жителі певної категорії облюбували, як центр розпивання спиртних напоїв та і подивитися у цьому парку можна , хіба що, на пам'ятник біля входу в парк. Цей парк (парк Шевченка) розташований неподалік від ЗД вокзалу, що зручно, оскільки як поїзди, так і маршрутки відправляються на Київ саме звідти.
Карта

Отмечено на карте:

  • Вокзал звідки їдуть поїзда/маршрутки на Київ
  • Парк "Шевченка"
  • Дорогоа від центра міста до парку Шевченка через Вокзал

  

Враження від парку. 
Незважаючи на розмір, суб'єктивно враження такі ж приємні як і від Софіївського. І хоч таку малу територію достатньо швидко обійти, у цій красі хочеться залишитися на довше. Якби ж на території парку існувало місце, придатне для купання (де дозволено купатися) - це був би рай.

Фестиваль деруна. 
Наша поїздка туди випала на проведення щорічного фестивалю деруна. Цей фестиваль є міжнародним, тому щорічно на нього приїжджають не лише українці, а й закордонні представники. Окрім традиційних для кожного фестивалю концертів, танців та виступів високо посадових осіб, в центрі міста розгортається ярмарок, на якому можна скуштувати деруни на будь-який смак: зі шкварками, з м'ясом, з сиром, а от такого, які ми намагалися знайти (солодкі)) не було. І наостанок, важливість та серйозність для місцевого населення фестивалю деруна підкреслює наявність у місті справжнього пам'ятника деруну (це не жарт).

На фестивалі деруна
      

Підсумки. 
Дорога на одного туди і назад 50 або 120 грн., проживання на одного 120, харчування обійдеться до 300 (зі своїми харчами 0))

2 коментарі:

  1. А деруни все ж були смачними))) Ням-ням... Хоча в готелі "Колиба" комусь сподобалися більше)))) Вони там у горшику і з шкварками...

    ВідповістиВидалити
  2. Да) Зі шкварками там самі смачні і жодні не фестивалі не були на смак такімиж =)

    ВідповістиВидалити